Gezond zijn of blijven is volgens veel mensen heel moeilijk. Een taak die veel diĆ«ten en tijd in de sportschool met zich meebrengt, maar dat is eigenlijk niet waar! It’s all about balance. Ben je gezond, dan ga je veel gelukkiger door het leven. Door je lichaam en geest te ondersteunen, een paar eenvoudige aanpassingen in je routine aan te brengen en kleine doelen voor jezelf te stellen, kun je op weg zijn naar een gezonder en gelukkiger leven. Maak er een dagelijkse gewoonte van gezondere voedselkeuzes te maken, je te ontspannen, actief te zijn. Je gezonde leven zal zonder veel moeite vorm krijgen! Tuurlijk kun je af en toe snacken en lekker van het leven genieten, maar houd het mooi in balans.

Begin eens met water

Volwassenen zouden 2-3 liter water per dag moeten drinken, terwijl kinderen 1-2 liter water per dag zouden moeten drinken. Dit komt bovenop andere dranken zoals thee of koffie. Water houdt het lichaam op de juiste temperatuur, verwijdert gifstoffen en handhaaft de homeostase. Water reinigt ook je huid, helpt je nieren, helpt je eetlust onder controle te houden, en houdt je energiek. Zo ben jij de fitste tijdens de sportuitjes met je vrienden. Het weerhoudt je ook van het drinken van ongezonde dranken zoals frisdrank en sap. Die drankjes zorgen niet voor je lichaam, geven je een overdosis aan suiker en je hebt na korte tijd weer dorst. Het drinken van heet water, in de vorm van thee, zal je spijsvertering stimuleren. Warm water helpt je lichaam ook om zichzelf op een natuurlijke manier te ontgiften. Zorg ervoor dat het water aangenaam heet is en je niet verbrandt.

Vroeg eten, maar niet te veel

Een lichte maaltijd is voldoende om de vruchten te plukken van vroeg eten. Als het bestaat uit graanproducten en lichte eiwitten, dan weerhoudt het je ervan om tijdens de lunch te gaan schransen. Zonder een ontbijt ga je juist meer eten, niet minder. Dus om je eetlust te bedwingen, tilt een ontbijt je door de dag.

In plaats van twee chocolade donuts en een vroeg kopje koffie, kies je voor eieren, fruit, en voor een glas verse jus d’orange, of thee. Hoe gezonder en meer vullend je ontbijt is, hoe energieker je je de hele dag zult voelen. De helft van je ontbijt zou uit groenten en fruit moeten bestaan. Pas dan kun je zeggen dat je goed ontbeten hebt.

Als je eenmaal een vast eetpatroon hebt, zal je lichaam zich meer op zijn gemak voelen. Er kan een periode zijn waarin je lichaam zich afvraagt waar de suikerhoudende voedingsmiddelen zijn gebleven, maar als je eenmaal over die hobbel heen bent, zal je je beter voelen.

Ook vetten horen erbij

Onthoud ook, je hebt vetten nodig, de juiste vetten. Goede vetten vind je in vis, maar ook een avocado en bepaalde noten kunnen je aan positieve vetten helpen. Die zijn onmisbaar in een goed uitgebalanceerd dieet. Ook geven ze je meer kracht tijdens het sporten. Zo kun jij je spieren opbouwen.

Doe je best om gedurende de dag regelmatig getimede maaltijden te eten. Maar probeer niet de hele dag kleine beetjes te eten, te snoepen dus.