Of je nu al jaren aan krachttraining doet of een beginnende hardloper bent, iedereen krijgt te maken met spierpijn. Het kan variëren van een intense tot een lichte pijn, maar iedereen ervaart het anders. Vaak wordt spierpijn geassocieerd met een goede training, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Veel mannen denken dat je niet goed hebt getraind als je geen spierpijn voelt. Hier is natuurlijk niks van waar, maar hoe zit het nu echt?

Waarom krijg je spierpijn?

Er zijn verschillende soorten spierpijn. Vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn voel je tijdens of net na het sporten. Denk bijvoorbeeld aan het verzuren van je benen. Dit ontstaat doordat er melkzuur opstapelt in je spieren. Melkzuur is een afvalstof dat ontstaat bij het maken van energie uit glucose. Wanneer je meer melkzuur aanmaakt dan je lever kan afbreken, hoopt het zich op. Je spieren verzuren. Bij verlate spierpijn werkt het net iets anders. Deze pijn voel je vaak na 24 uur. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spieren.

Is spierpijn een goed teken?

Spierpijn hoeft niet altijd een goed teken te zijn. Het wordt vaak beschouwd als een goed teken als het optreedt na een intensieve training, maar dit per persoon sterk verschillen. Spierpijn is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Het kan ontstaan wanneer je een nieuwe sport beoefend, dus een nieuwe belasting voor je lichaam. Ook ontstaat het bij een grotere intensiteit of duur van je training. Een training is ook goed wanneer er geen spierpijn ontstaat.

3 tips voor het voorkomen of verminderen van spierpijn

Spierpijn komt vaak voor, maar er zijn verschillende manieren waarop je het kan voorkomen of verminderen. Hier zijn enkele tips:

1. Een goede warming-up. Een goede warming-up blijft een van de belangrijkste onderdelen van je training. Je moet je lichaam voorbereiden op de inspanning om spierpijn en blessures te voorkomen. Door ongeveer 5 à 10 minuten te stretchen of te lopen op de loopband bereid je je spieren goed voor.

2. Eet gezond en genoeg eiwitten. Door genoeg eiwitten te eten, herstellen je spieren sneller. Eet op een dag de juiste hoeveelheid eiwitten voor een goed herstel. Dit kan voor of na de training.

3. Bouw rustig op. Het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan nieuwe bewegingen. Train daarom niet meteen te zwaar of te lang. Hiermee verminder je de kans op spierpijn en blessures een stuk sneller.