Er zijn ontzettend veel bekende merken die piano’s maken en één van de beste merken die je kunt kopen is Yamaha. Een Yamaha piano staat voor kwaliteit en dat merk je zodra je achter de toetsen plaatsneemt. Yamaha is voor veel mensen ook een merk dat bekend of zelfs als muziek in de oren klinkt, want de fabrikant is natuurlijk al jaren actief in de wereld van audio componenten. Zij produceren dan ook geluidsinstallaties, soundbars en zelfs keyboards. In onze blog zoomen we dieper in op de piano’s die het gerenommeerd merk aanbiedt.

Yamaha piano kopen? Ga voor de huiskamerpiano!

Yamaha is zoals gezegd een gerenommeerd merk op het gebied van instrumenten en dan specifiek op het gebied van piano’s. De fabrikant produceert al decennia lang kwalitatief hoogwaardige instrumenten. Het assortiment bestaat uit uiteenlopende snaarinstrumenten die specifieke specificaties bevatten. De keuze die je maakt is deels afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, maar ook jouw niveau speelt een belangrijke rol. Zowel startende als ervaren spelers kiezen vanwege de prijs en het formaat doorgaans voor de Yamaha huiskamerpiano.

De verschillende modellen van Yamaha

Naast de populaire huiskamerpiano die ook in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is, maakt Yamaha ook vleugels, keyboards en digitale piano’s. Hieronder leggen we uit wat zoal de verschillen zijn.

Akoestische piano

De akoestische Yamaha piano is een kwalitatief hoogwaardig snaarinstrument dat aanslaggevoelige toetsen, hamers en snaren bevat. In huiskamer piano’s zijn de snaren verticaal in de klankkast bevestigd. Volgens experts zorgt dit voor een minder vol geluid dan wanneer je op een vleugel speelt, maar het staat buiten kijf dat de huiskamer piano’s van Yamaha zeer mooi geluid produceren. Mits deze goed gestemd en onderhouden is. Een groot pluspunt is dat deze piano’s natuurlijk minder ruimte in beslag nemen dan bijvoorbeeld een vleugel.

Digitale piano

De digitale Yamaha piano heeft geen snaren en het geluid wordt geproduceerd met behulp van elektronische signalen. Met als groot voordeel dat deze piano’s weinig onderhoud vergen en dat ze ook niet gestemd hoeven te worden. Een nadeel is dat goedkopere varianten geen aanslaggevoelige toetsen hebben en dat is zeker voor beginnende spelers wel een vereiste. Gelukkig zijn er ook modellen van digitale Yamaha piano’s die met behulp van techniek wel aanslaggevoelige toetsen hebben. Een pluspunt van een digitale piano is dat je ook in alle rust kunt oefenen door er een hoofdtelefoon op aan te sluiten. Zo ben je anderen niet tot last.

Elektrische piano

De elektrische Yamaha piano is heel iets anders dan de digitale piano van het merk. Het geluid van het snaarinstrument kun je ook het beste vergelijken met het geluid van andere elektrische snaarinstrumenten, zoals de elektrische gitaar. Je hebt dus ook een versterker en luidsprekers nodig als je de muziek wilt horen. In tegenstelling tot het digitale exemplaar heeft een elektrische piano aanslaggevoelige toetsen, hamers en snaren. Alleen bij het aanslaan van een toets wordt er een elektronisch signaal geproduceerd die uiteindelijk met behulp van een versterker de aanslag omzet in een noot en dus muziek.

Een tweedehandse of toch een nieuwe Yamaha piano kopen?

Wij snappen heel goed dat het investeren in een nieuwe Yamaha piano pittig is, want ze zijn nu eenmaal niet goedkoop. Je krijgt er wel een hoop kwaliteit voor terug! Als je toch iets minder diep in de buidel wilt tasten en van een kwalitatief hoogwaardig muziekinstrument wilt genieten, is het zeker de overweging waard om een tweedehandse piano te kopen. Zorg er dan wel voor dat de piano altijd goed onderhouden en gestemd is, want spelen op een valse piano neemt een hoop plezier weg!