Met een epoxyvloer heb je een vloer waar je op kunt bouwen. Zowel in een particuliere omgeving als in een industriële ruimte kun je met deze vloer alle kanten op. Gietvloeren zoals epoxyvloeren ook wel worden genoemd worden steeds populairder en dat is niet voor niks. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor deze oplossing voor op de vloer, omdat het naast mooi ook heel praktisch is om zo’n vloer te kiezen als alternatief voor tegels, hout, laminaat of natuursteen. Deze vloeren gaan jarenlang mee en zijn makkelijk te onderhouden. In dit artikel leggen we je alles uit over de mogelijkheden voor zowel particuliere toepassingen in de vorm van een gietvloer als professionele toepassingen.

Toepassingsmogelijkheden

Een epoxyvloer is van oorsprong een vloer die veel in professionele toepassingen wordt gebruikt. Dit type vloer heeft veel voordelen voor bedrijven die hoge eisen stellen aan hun vloer. Zo is de vloer volledig naadloos te leggen en vloeistofdicht waardoor het een vloer is die goed hygiënisch schoon te houden is. De vloer kan zware belasting verdragen en gaat jaren mee. Steeds meer particulieren ontdekken het gemak en de stijlvolle eenvoud van een gietvloer.

Wat is een epoxyvloer?

Een epoxyvloer is een hele stevige gietvloer die geen naden heeft en die je over een bestaande vloer kunt leggen. De vloer is opgebouwd uit een aantal lagen die laag per laag over de bestaande draagvloer worden gegoten.  Er zijn drie verschillende uitvoeringen te vinden van dit type vloeren. Een antislip variant, een ESD variant en de industriële variant.

ESD-vloer

Een ESD-vloer ofwel een elektrisch geleidende vloer is aan te raden in een omgeving waar elektrische ontlading plaatsvindt. De vloer voert de elektriciteit af en voorkomt ongelukken waarbij apparatuur, producten of medewerkers onder stroom komen te staan. Veel werkplaatsen maken gebruik van deze extra veilige vloeren. Niemand wil schade oplopen doordat er stroom zich vrij een weg kan banen. Deze vloer zorgt voor een extra veilige werksetting.

Industriële epoxyvloer

De industriële variant van de epoxyvloer is speciaal gemaakt voor de bedrijven die de hoogst haalbare kwaliteit eisen van de vloer op het gebied van mechanische belastbaarheid, slijtvastheid, vloeistofdichtheid en hygiëne. Deze vloeren zijn zo sterk en kunnen veel gewicht dragen zonder te beschadigen. Vloeistoffen trekken simpelweg niet in de vloer. En de vloer is onder alle omstandigheden goed schoon te houden. De slijtvastheid zorgt ervoor dat de vloer jarenlang mee gaat zonder dat er drastische maatregelen genomen moeten worden om de vloer te onderhouden. De vloer is sterk en onderhoud zichzelf bij goed gebruik.

Antislip epoxyvloer

Deze gietvloer wordt voorzien van een extra vloercoating die ervoor zorgt dat de vloer wat stroever is en uitglijden voorkomt. Zo kun je met een gerust hart de vloer boenen zonder dat er ongelukken gebeuren. Dit type wordt veel toegepast in industriële werkplaatsen waar veel water gewerkt wordt, denk bijvoorbeeld aan een carwash of de keuken en afwaskeuken van een restaurant. De antislip eigenschappen van deze vloeren is niet alleen in een professionele omgeving erg handig. Ook in een huis met kleine kinderen of ouderen kan het een hoop ellende voorkomen.