Als eigenaar van een boot ben je, je ongetwijfeld wel bewust van het feit dat je verantwoordelijk bent voor een niet onaanzienlijk kapitaal. Afhankelijk van het type boot is het dan ook zo dat je al snel rekening dient te houden met vrij aanzienlijke kosten mocht er schade aan ontstaan. De zogenaamde bootverzekering is een verzekering die specifiek in het leven is geroepen om dergelijke schade in te kunnen dekken en (gedeeltelijk) te laten vergoeden door de verzekeraar. Voor heel wat mensen die eigenaar zijn van een boot geldt dat ze zichzelf toch afvragen of het nu wel of niet interessant kan zijn om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dat is in de praktijk zeker het geval.

Wat is de bootverzekering?

Voor de bootverzekering geldt dat ze op meerdere manieren kan worden afgesloten. In elk geval is het echter zo dat er wordt gekozen voor een manier om je boot te verzekeren tegen schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een aanvaring. Hoe uitgebreid je deze verzekering precies wenst te maken is geheel aan jou om te bepalen. Het is mogelijk om ervoor te kiezen om de gewone WA-verzekering af te sluiten, maar je kan er ook voor kiezen om een uitgebreider exemplaar af te sluiten. In het laatste geval kan je er namelijk voor zorgen dat ook de schade die je zelf oploopt aan je boot is ingedekt. Let wel, hoe uitgebreider de dekkingen worden voor je boot, des te hoger uiteraard ook de kosten komen te liggen. Hier moet je toch wel de nodige aandacht aan besteden.

Hoe belangrijk is het afsluiten van deze verzekering?

De bootverzekering afsluiten is in de praktijk in Nederland niet verplicht. Dat betekent dat je volledig zelf kan bepalen of je dit type verzekering gaat afsluiten of niet. Kies je ervoor om dat te doen? Dan zal je echter met een veel geruster gemoed het water betreden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je nooit hoeft te vrezen om niet in orde te zijn met de regels van het land waarin je gaat varen. In Nederland mag het dan misschien wel niet verplicht zijn om een bootverzekering af te sluiten, voor menig aantal andere landen geldt dat wel degelijk. Controleer dit dus altijd voordat met je boot naar een ander land af gaat reizen. Dit is heel belangrijk.

Ook een voordelige verzekering voor je boot is zeker mogelijk

Heel wat mensen die eigenaar zijn van een boot en er uiteindelijk niet voor kiezen om deze te laten verzekeren doen dat omdat ze vrezen dat ze daardoor geconfronteerd zullen worden met een aanzienlijk kostenplaatje. Dat is echter helemaal niet juist. Althans, dat hoeft absoluut niet het geval te zijn, integendeel. Het is dan ook in de praktijk zo dat je op verschillende manieren het prijskaartje van je bootverzekering aanzienlijk kan drukken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het vaargebied te beperken, maar ook door een grondige vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars. In ieder geval, je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat de verzekering voor je boot een aanslag zal plegen op je financiƫle situatie. Dat is namelijk zeker en vast niet het geval, integendeel.

De verzekeringsspecialist voor boot en recreatiewoning: Eerdmans.nl.